Nieuws

Speed-pedelec vanaf 1 juli 2017 in het theorie-examen

Vanaf 1 januari 2017 vallen speed-pedelecs (ook bekend als high speed e-bikes) onder de regels voor bromfietsen. Dat betekent dat je met een rijbewijs voor de bromfiets ook een speed-pedelec mag besturen. Het examen doe je nog steeds op een bromfiets. Om de aspirant-weggebruikers hierop voor te bereiden, neemt het CBR vragen over deze voertuigen op in het theorie-examen.
Het gaat hierbij niet alleen om vragen in het theorie-examen AM. Andere weggebruikers kunnen namelijk ook geconfronteerd worden met de speed-pedelec. Dus kunnen er ook in het A- en B-theorie-examen, in onderwerp J – ‘Risico’s in verband met aanwezigheid en gedrag ander verkeer’ – vragen komen over speed-pedelecs.

Het CBR vindt het belangrijk dat kandidaten, opleider en uitgevers van verkeersleermiddelen zich goed kunnen voorbereiden op nieuwe ontwikkelingen in het examen. Daarnaast geldt voor speed-pedelecs die in al in gebruik genomen zijn als snorfiets (blauwe kentekenplaat) een overgangsregeling tot 1 juli 2017. Zij moeten in die overgangsperiode worden voorzien van een gele kentekenplaat. Met oog op het bovenstaande zal het CBR de nieuwe vragen pas opnemen in de theorie-examens vanaf 1 juli 2017.

Over de speed pedelec
Met de speed pedelec kun je een snelheid van 45 km per uur halen. De speed-pedelecs krijgen vanaf 1 januari een bromfietskenteken. Voor de bestuurders geldt een helmplicht en zij moeten op het fiets/bromfietspad rijden. Waar geen fiets/bromfietspad aanwezig is moeten zij naar de rijbaan. Voor de rest gelden dezelfde regels als bij de bromfiets.

Bron: CBR

0
  Related Posts