Nieuws

Het CBR Praktijkexamen

Meenemen naar je examen;

– Een geldig identiteistsbewijs.
– Het adviesformulier van je tussentijdse toets. (als je deze hebt gedaan)
– Het formulier zelfreflectie
– De uitnodiging van je praktijkexamen

Voor dat je het examen gaat rijden maak je eerst kennis met je examinator.
De examinator controleert eerst je legitimatiebewijs en zal vragen naar het zelfreflectieformulier. Deze vul je voor het examen in en de examinator zal het na het examen met je bespreken. Er wordt ook gechecked of je bent geslaagd voor het theorie examen. Daarna krijg je een uitleg over hoe het praktijkexamen zal verlopen en is er de mogelijkheid om vragen stellen als er iets onduidelijk is.

Op het parkeerterrein van het CBR doe je een ogentest. Je leest een kenteken op van een stilstaande auto op een afstand van +/- 25 meter. Daarna loop je naar de auto en de examinator zal je wat vragen stellen over bijvoorbeeld de technische staat van de auto of de controlelampjes op het dashboard etc. Hierna is het tijd voor de rit. De examinator zal je, net zoals in de rijlessen, vertellen waar je heen gaat. Een deel van het examen zal je zelfstandig rijden (10 – 15 minuten). Dit kan doormiddel van de navigatie, borden volgen, clusteropdrachten of naar een orientatiepunt.
Tijdens je examen zal je 2 bijzondere verrichtingen uitvoeren. De examinator zegt in een straat / op een parkeerplaats of je bijvoorbeeld de auto wilt omkeren of parkeren. Tijdens de rit toetst de examinator of je veilig en zelfstandig aan het verkeer kan deelnemen en hoe je omgaat met andere weggebruikers.

Er wordt onder andere gelet op;
– de beheersing van de auto
– kijkgedrag
– of je de voorrangs regels goed toepast
– doorstroming
– in- en uitvoegen
– inhalen
– het rijden op kruispunten en rotondes
– bijzondere verrichtingen

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat jij kunt. Helemaal foutloos hoeft niet maar het totaalbeeld moet voldoende zijn. De examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Als je weer terug bent bij het CBR dan krijg je de uitslag te horen en wordt er, als het nodig is, gekeken naar je zelfreflecie formulier. Geslaagd? Dan kan je de volgende dag naar je gemeente om je rijbewijs aan te vragen. Na 5 werkdagen kan je het rijbewijs ophalen.

Meenemen naar je gemeente;

– Een pasfoto die aan de eisen voldoet
– Een geldig identiteitsbewijs
– geld

Ben je geslaagd op je 17de? Dan mag je tot je 18de verjaardag alleen autorijden met een coach naast je. Hiervoor heb je een begeleiderspas nodig. Deze begeleiderspas kun je aanvragen bij 2todrive.nl en moet zijn aangevraagd voordat je een rijbewijs aanvraagt bij je gemeente.

0
  Related Posts